Mohair

Vi fik vores to første mohair- geder i 1996 og blev i løbet af kort tid meget glade for de rolige og sociale dyr. I dag har vi 25 til 30 af dem gående, og de leverer en masse dejlig mohair. Mohair er et pragtfuldt naturprodukt, slidstærkt, glansfuldt, krøller ikke, er mølægte og meget velegnet til at blande med andre fibre. Bortset fra plaider og strømper er langt de fleste artikler i mohair her på siden unika-produkter og håndlavede.

preload spinner

Om mohair 

Det er de kønne lokker, der er hovedsagen, når man taler mohairgeder. En mohairged skal klippes to gange om året, når krøllerne er omkring 15 cm lange. En voksen mohairged producerer mellem 6 og 10 kg fibre om året, så det kan hurtigt blive til en del garn eller plaider. Efter klipningen af gederne sorterer man fibrene i forskellige kategorier. Den første klipning giver en silkeblød mohair, også kaldet kid mohair, der bruges til fint strikkegarn. Senere kan man stadig fremstille dejligt mohair strikkegarn, men efterhånden som geden bliver ældre og producerer grovere mohair, anvender man især fibrene til vævning af plaider eller stoffer.

Når vi har sorteret mohairen, bliver den afleveret på Hjelholts Uldspinderi på Fyn, der spinder både strikke og vævegarn af fibrene. På spinderiet blander man merinould i mohairen, hvilket er nødvendigt for at få et produkt, der holder sammen. Vi får lavet garn i to kvaliteter og derudover vævegarn, som vi afleverer på Acondria Plaidfabrik ved Herning. Her væver man stof og plaider af det.

 

Stoffet - råhvidt, gråmeleret rødbrunt, støvet rødt og sort - sælges som metervarer. Jeg syr og sælger også flere modeller i jakker og veste samt ponchoer. Derudover har jeg i perioder bamser og andre tøjdyr samt enkelte strikmodeller. Alt er håndlavet, og i langt de fleste tilfælde er det unika-varer.