Gedekølle i Tagine

Oprettet d.

Gedekølle i Tagine

 

Tagine er navnet på en gryde i ler, stentøj eller andet materiale med en flad bund og en høj overdel, der tillader dampen at cirkulere og dermed mørne retten. Men det er også navnet på de retter, man tilbereder i gryden. Har man ikke en tagine, kan retten med fordel tilberedes i en römertopf eller støbejernsgryde.

Til denne gede-tagine anvendes:

1 gedekølle, hel eller skåret i pænt store stykker

1 – 2 pakker bacon

ca. 8 gulerødder

ca. 4 løg

ca. 6 mellemstore kartofler

kryddersalt, gerne Stampenborgs med timian og rosmarin

friskkværnet peber

½ flaske rødvin

1 fl. kraftig fond

Grøntsagerne skrælles og skæres i lidt grove stykker. De lægges i bunden af gryden, man drysser med kryddersalt og peber, og ovenpå anretter man det udskårne gedekød. Man kan også lade køllen være hel. Det giver en lidt mere harmonisk mørning af hele retten – men lidt mere besvær, når den skal anrettes på tallerkner. Vælger man den hele kølle, gnider man lidt salt og peber ind i den på dette tidspunkt.

Hvis køllen er hel, lægger man baconskiver oven på den, så de dækker den. Er kødet skåret ud, placerer man stykker af bacon på de fleste af kødbidderne. Dernæst hælder man ca. ½ fl. rødvin ved samt lidt god fond. Taginen/gryden placeres i en 150 grader varm ovn, hvor den skal stå i ca. 4 timer. Man checker undervejs – alt skal være mørt, og gryden må endelig ikke koge tør.